top of page
  • Foto del escritorDe festa en festa

Ajornament de les Falles 2020: I ara qué?

  • Tots ens preguntem quin és el futur de les Falles 2020 i cuant és celebrarán

El 10 de març de 2020 serà recordat pels valencians, i especialment pels fallers, com un dia històric en què es va confirmar allò al que s'estava fent oïdes sordes des de feia dies: la suspensió de les falles a causa de l'coronavirus. La decisió va ser comunicada a la nit de dimarts, poc després de les 22 hores, pel president de la Generalitat i des de llavors la informació generada sobre el tema no cessa.


Són molts els dubtes que hi ha sobre la taula doncs, cal recordar, l'última vegada que es van cancel·lar les festes va ser durant la Guerra Civil Espanyola. La forma de procedir i el què està permès i què no, està provocant que les decisions es vagen prenent pas a pas sense un objectiu clar.


Pèrdues econòmiques, monuments a mig plantar, mascletà suspesa, el futur dels ninots i la nova data, són només algunes de les qüestions a les que ha volgut donar resposta aquest dimecres l'alcalde Joan Ribó, que ha comparegut davant d'una gran expectació mediàtica.


No és la primera vegada que es suspenen


La primera vegada que va ocórrer rondaven els anys 1885 i 1886, dos anys en què la festa valenciana es va veure atacada pel govern municipal de l'època que obligava a pagar a qualsevol festivitat popular que no li fóra afí un gravamen, és a dir, un impost que en aquells dies era de 10 pessetes de l'època. El problema arribe quan en el 85 el consistori va decidir pujar aqueix impostos a les 60 pessetes provocant que moltes comissions no pogueren abonar la quantitat, i moltes altres es negaren provocant que els carrers de la capital no lluïren cap falla durant aquell mes de març. A més, a l'any següent – 1886 – la Guerra de Cuba va fer que es declarara l'estat de lloc des del 15 de març. Raó de més perquè les festes quedaren suspeses. Les següents ocasions en les quals les festes grans de la ciutat de València es van veure afectades per qüestions externes a la celebració va ser durant l'època de la Guerra Civil espanyola. Des de 1937 fins a 1939 les Falles no van poder celebrar-se, encara que si que és cert que durant el 37 es van plantar alguns ninots carregats de contingut propagandístic encara que cap arribe a la Cremà.


Incògnites sense resposta, encara


Com diem, els escenaris als quals fer front són molts. Hi ha moltes preguntes que encara estan buscant resposta, i sobretot que s'estan esperant per part del gremi d'artistes fallers els qui es neguen a desplantar seus monuments.


A hores d'ara, roman oberta l'exposició de l'Ninot però encara sense saber que ocorrerà amb les figures exposades i no hi ha alternativa per a la Ofrena de Flors a la Mare de Déu. A més, també queda en l'aire la data i que paper jugaran ara les Falleres Majors de València. Tot això, tal com ha avançat el president de JCF, Carlos Galiana, tindrà què decidir-se en el pròxim ple extraordinari.


De festa en festa


16 visualizaciones0 comentarios

留言


bottom of page