top of page
  • Foto del escritorDe festa en festa

Sueca celebra la XXI edició dels Premis a l´Ús del valencià a les Falles


  • L’Ajuntament de Sueca i la Junta Local Fallera han entregat este matí un conjunt de guardons de temàtica fallera a les comissions del municipi

Este matí, al saló de plens de l'Ajuntament de Sueca s'ha celebrat l'acte de lliurament de Premis a l'Ús del Valencià convocats per la Regidoria de Promoció Lingüística i dirigits a les falles del municipi, pel seu treball realitzat als llibrets fallers i per la sàtira als escrits dels monuments. Enguany, a la 21 edició, s'han presentat un total de 9 falles que han apostat per dignificar l'ús del valencià i mostrar la realitat social i actual amb enginy i gràcia a través dels seus llibrets i amb els rètols dels seus monuments.


Els encarregats de lliurar els premis als guardonats a l'acte han estat l'alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit; el regidor de Política Lingüística i Festes, Salvador Giménez i el regidor de Cultura, Vicent Baldoví, acompanyats d'altres regidors del govern local i de les Falleres Majors de Sueca, Zaida Fandos i Andrea Galiana, les seues Corts d'Honor i el president de la Junta Local Fallera, Bernardo Garrigós.

La Falla Xúquer ha estat la triomfadora en la categoria de Premis al Llibret Faller, aconseguint el primer premi valorat amb 700 €. El jurat ha decidit atorgar el primer premi a la comissió pel gran i complet recull de col·laboracions al voltant del reconeixement de l'aportació de les dones en la història, alhora que pel seu acurat disseny, originalitat i correcció lingüística.

Mentre, la Falla Bernat Aliño i la Falla Cervantes han estat reconegudes amb el segon (500 €) i tercer premi (300 €), respectivament. En este cas, el jurat ha reconegut el treball de la Falla Bernat Aliño per les característiques tècniques excepcionals en la maquetació del llibret i per l'interés cultural dels textos mostrant fidedignament la situació dels conflictes migratoris actuals. Així mateix, la Falla Cervantes, ha sigut reconeguda pel gran treball de recerca i recopilació d'unes col·laboracions literàries molt remarcables que parlen de diversos temes. Les mencions especials, dotades cada una amb 100 €, han recaigut en la Falla Verge de Sales, Avinguda 18 de Juliol i El Portal.

D'altra banda, en la categoria de Premis al Monument Faller, el jurat ha atorgat el primer premi, valorat en 400 €, a la Falla Bernat Aliño, pel gran treball que suposa enllestir, tractar i fer denúncia, amb enginy i sàtira, temes de màxima actualitat i per l'escrupolosa correcció lingüística en els textos dels rètols als seus monuments. La Falla Cervantes ha aconseguit el segon, valorat en 200 €, per l'ús de l'enginy, la ironia, el sarcasme i l'interés que susciten els textos dels rètols del monument gran i la inventiva a l'hora de confeccionar-los, a més de la seua correcció lingüística. I finalment, el tercer ha estat per a la Falla Sucro, pel tractament de temes d'actualitat deixant constància de la història de la falla, així com per la coherència i la correcció lingüística en els continguts dels dos monuments fallers.

Premi a les Falles Sostenibles

Com l'any passat, la Regidoria de Medi Ambient ha atorgat els banderins a les Falles sostenibles que s'han subscrit a la campanya que ha impulsat la Diputació de València amb la qual es pretén promoure la conscienciació ciutadana i reduir la creació de residus en la festa.

Enguany han estat huit comissions del municipi les que s'han adherit al Pacte per la Sostenibilitat de les falles. Entre elles han estat la Falla Plaça Cervantes, Via Materal, Av. 18 de Juliol, Av. d'Espanya, Verge de Sales, Ronda Bernat Aliño, Sucro i Falla Poble Vell del Perelló.

La campanya, amb el lema "Per unes falles sostenibles" pretén integrar la triple vessant de la sostenibilitat en la festa, analitzant l'estat actual de les falles i plantejar les actuacions que ens faciliten l'avanç cap a una festa més sostenible. L’encarregada de lliurar estos guardons ha estat Isabel Jiménez, regidora de l’àrea de Medi Ambient.

Premis de la Junta Local Fallera

La Junta Local Fallera de Sueca ha atorgat també, en esta jornada, els premis a les disfresses. En la cavalcada del ninot infantil, el primer premi ha sigut per a la Falla Sucro mentre que les Falles Plaça Cervantes, Xúquer i Verge de Sales han obtingut la segona, tercera i quarta classificació respectivament.

Pel que fa a la cavalcada del ninot, la guanyadora ha estat la Falla Xúquer i les comissions classificades han estat, en segon lloc la Via Materal; en tercer, la Plaça Cervantes i en quart lloc, la Sucro.

Enguany, novament, en l’acte s’han lliurat els premis del Concurs de Redacció de Sainets i Poesia Satírica. En esta primera convocatòria del Premi Bernat i Baldoví de les Lletres Falleres al qual s’ha adherit Sueca amb el seu certamen de redacció de Sainets, els treballs classificats d’entre les dotze obres presentades han estat “Destarifos del voler” de Miquel Fernández, per la Falla Plaça de l’Ajuntament; “Per la terra i la família” d’Eva Ferri, per la Falla Major de Carcaixent i “La Conillera” de Francisco Fernández, per la Falla Verge de Sales.

Els tres optaran al premi que s’atorgarà en la pròxima festa de les Lletres Falleres de 2019, que tindrà lloc el proper divendres 5 d’abril a la Casa de la Cultura de Tavernes de la Valldigna. La Federació de les Lletres Falleres i Sueca han impulsat este nou guardó amb l’objectiu d’estimular el conreu d’un gènere teatral de llarga tradició històrica i popular entre els valencians.

Pel que fa a la categoria de Poesia Satírica, en esta XI edició del certamen, el guanyador que ha obtingut el premi valorat en 300 euros ha estat Julio Javier Ferri, de Sueca, per l’obra “Ninot insultat”.


16 visualizaciones0 comentarios
bottom of page