top of page
  • Foto del escritorDe festa en festa

II Aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat



Este matí en l'Ajuntament de València se ha presentat la programació especial per a celebrar este dia.

La celebració tindrà lloc l'1 de desembre amb una recreació històrica de les Falles.

El regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Pere Fuset, ha presentat en l'Ajuntament de València el programa de festejos amb motiu del segon aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Els actes tenen com a principal proposta tornar a l'origen de la nostra festa en una celebració que es trasllada a la Plaça de la Santa Creu.

Aixina com, l’any passat es va organitzar una celebració enllaçant el futur de la festa amb l’espai on es fan les falles, enguany és el torn d'un viatge al passat, a les falles del segle XIX, moment d’origen de la festa. Al barri del Carme, més concretament a la plaça de la Santa Creu, que va veure el naixement de les primeres falles, tindrà lloc aquest acte al llarg del dissabte 1 de desembre.

Les activitats començaran amb la plantà d’una falla que reproduirà la falla plantada l’any 1895 als carrers de Llanterna i Gràcia. Este cadafal és dels pocs de l’època dels quals es conserva l’esbós i el llibret (del qual es farà una reproducció facsímil que es distribuirà entre els assistents), a més dels plànols que permeten reproduir-la a tamany real.

A més, la falla la reproduiran els artistes fallers de Fet d’Encàrrec.

La plantà de la falla serà al voltant de la mitjanit del divendres 30 al dissabte 1, amb la mateixa sorpresa amb què es trobaven els veïns de l’època la falla plantada al carrer.

Al llarg del dissabte es desenrotllarà un “programa de festejos” d’esta falla de l’antigor, que vol recrear el programa típic d'eixos anys, que és el que va servir de base per al que després quedaria com el programa d’actes de les comissions:

12.00h Xarrada sobre la indumentària en el segle XIX, a càrrec de Victoria Liceras, presidenta de l’Associació Valenciana d’Indumentaristes. Lloc: Casal de la Falla Plaça de la Santa Creu.

13.00 h Passacarrer pels carrers del barri del Carme amb l’Escola de Tabal i Dolçaina de la Junta Central Fallera.

14.00h Traca correguda pel carrer de Roteros, des de la plaça dels Furs fins a la plaça de la Santa Creu, a càrrec de la Pirotècnia Martí.

17.00h Xarrada per a la xicalla: «Els orígens de les Falles... i més», a càrre d’Iván Esbrí, historiador de l’art i membre de l’Associació d’Estudis Fallers. Lloc: Casal de la Falla Plaça de la Santa Creu.

18.00h Estoreta velleta pels carrers del barri del Carme amb final a la plaça de la Santa Creu.

19.00h Passacarrer pels carrers del barri del Carme amb l’Escola de Tabal i Dolçaina de la Junta Central Fallera.

19.30h Concert de la banda del Centre Instructiu Musical de Benimaclet amb un programa compost per una selecció de música de l’època: massurques, polques, sarseual i pasdobles, a la plaça de la Santa Creu.

20.30h Cremà de la falla commemorativa, amb una exhibició de foc artificials a càrrec de la Pirotècnia Martí.

L’activitat està organitzada per la Regidoria de Cultura Festiva i compta amb la col·laboració de les comissions de falla del sector del Carme, de la Falla de la Plaça de la Santa Creu i de la Delegació de la Promoció del Patrimoni de la Junta Central Fallera. Amb esta celebració es complix el compromís adquirit amb la UNESCO, després de la declaració de 2016, en el sentit de generar iniciatives que, en qualitat de bones pràctiques patrimonials, ajuden a reforçar la protecció, conservació i difusió dels diversos aspectes que conformen el ric patrimoni cultural de la festa de les Falles.

17 visualizaciones0 comentarios
bottom of page