top of page
  • Foto del escritorDe festa en festa

Entrevista a Paula Maria Gabarda Mas, Fallera Major 2018 de la Falla Barraca - Espadán.


Tenim el plaer de tindre una entrevista individual amb Paula Maria Gabarda Mas, Fallera Major de la Falla Barraca - Espadán 2018.

Comencem l’entrevista individual.

Conta’ns un poc la historia de la teua Falla, el barri, la seua gent…?

La Falla Barraca Espadan es fundà es l’any 1960. Va sorgir de la divisió d’una gran falla del carrer la barraca. Tenim el plaer de tindre nombroses generacions de famílies completes que li donen historia i renom a la nostra falla. De fet, el nostre actual president, Quique Masià, és el net del primer president de la nostra comissió, Enric Masià i Gòmez.

Quants fallers i falleres, entre xiquets i majors sou actualment en la comissió?

Som uns 300 fallers. Per sort, tenim una comissió infantil prou nombrosa i en continu creixement. Cada any registrem nous xiquets i nous naixements. És molt emocionant vore’ls créixer.

Conta’ns com es el teu president i com es la teua relació amb ell?

Quique Masià té arrels molt fortes en la comissió: és net, com ja he dit, del president fundador. I com no, té arrels en el Cabanyal. Forma part també dels Granaders de la Verge dels Àngels. Vol que els seus fills continuen la història de la seua família, per això els ha trasmés el seu amor per les falles i per la Setmana Santa Marinera.

Ens portem molt bé, tinc molta confiança en ell i crec que la confiança entre president i Fallera Major és essencial. Va ser ell també qui em va convèncer fa uns anys per formar part de la seua directiva i li estic molt agraïda: és un plaer molt gran.

Com descriuries a la teua Fallera Major Infantil, el teu president infantil i al teu president?

Celia, la meua Fallera Major Infantil pareix tímida de primeres... però una vegada es solta, és alegre i divertida. Es sabuda i li encanta aprendre més coses. D’altra banda està, Marc, el President Infantil que ha fet que el nostre any siga d’allò més divertit. És revoltós però molt obedient i disciplinat, i coneix tots els detalls de la seua indumentària. Els dos han sabut fer honor al nom de la falla i han gaudit moltíssim, què és molt important. Estic molt orgullosa d’ells com a xiquets i com a representants i espere estar sempre als seus corets com ells ho estaran al meu.

Del nostre president, Quique, poques coses me queden a dir: és lluitador i un treballador incansable. Com a president, sacrifica molt de la seua vida personal per fer que Barraca Espadan continue sent una comissió de renom dins el món faller. Mai no plou a gust de tots, i és açò, entre d’altres coses, el que fa la faena de president més difícil encara, però crec que Quique ha sabut respondre en tot moment i pense que tots podem estar molt orgullosos d’ell com ho estem, per sort, de tots els presidents que ha tingut la nostra comissió.

Quants tratges tens?

Tinc 3 complets, un de cada i per a cada “ocasió”: el indispensable del s. XIX per a la presentació i per a actes de gala. És roig i el que més sentiment guarda: la tela va ser un regal de la meua parella. Me l’ha confeccionat Cristina, de les Falleres i les manteletes són de Manteletas Chelo.

El del s. XVIII, una joia que admet tantes variacions com falleres hi ha a València. És verdós, de Sedica i me’l van confeccionar en Amparo i Paz. Les manteletes són de Adriluc, i és també el que vaig lluir en la ofrena, amb el cos de màniga llarga i la mantellina a conjunt de les manteletes.

I per últim, el ara tant de moda vestit a l’antiga. El guardapeus l’ha confeccionat la meua iaia, junt amb les sinagües, els pololos i la xambra.

També m’he fet un cos negre de Mar de Seda: pense que és un bàsic.

Els collars i polseres de perles són tots de les mans de ma mare. És molt emotiu lluir estes peces artesanals i em sent molt afortunada de tindre coses fetes per elles.

Tres monyos o monyo únic?

Crec que és molt important saber quan és quasi obligatori portat tres monyos. Els tres monyos distingeixen a les dones falleres de la resta de dones que vesteixen tratges regionals en Espanya. No obstant això, no sóc del tot contraria al monyo únic sempre i quan siga amb concordança amb l’ocasió i la indumentària. Confese que enguany ha sigut la meua primera vegada amb un monyo.

Preferixes Banda de FM?

Sempre. Pense que deuria ser inqüestionable! És la icona per excel·lència de la figura de la Fallera Major i la que tant anhelem tindre en les mans el dia de la nostra presentació. Banda de FM, sense dubte.

I de la Comissió?

De nou, sempre. Ens identifica i ens distingeix de la resta de falleres d’altres comissions. Fa que portes al cor, literalment, el escut de la teua falla.

Quins actes t´agraden més i quins menys?

Enguany he disfrutat tots els actes amb la mateixa il·lusió. Feia molts anys que esperava amb ànsia ser Fallera Major i no sabria triar un acte: he sigut com una xiqueta que no fa més que rebre regals.

Quins actes te has emocionat més?

Sabia que l’Ofrena anava ser especial, però encara així, va superar el que tenia en ment. Les emocions t’inunden i es torna inexplicable.

I com no, la presentació, el moment en el que per fi vaig sentir el meu nom cridant-me a l’escenari: és màgic.

Com vares viure la teua Proclamació?

Estava molt preocupada per què tot fora com estava planejat i per no plorar massa en el discurs! També va ser molt emotiu vore les famílies dels xiquets i la meua tan emocionats. Celia i Marc feren uns discursos envejables i ens feren a tots partícips de la seua il·lusió.

I la Presentació?

Em va encantar el moment en el que la comissió m’arreplegava per fer el pasacarrer. Eixir del portal amb els aplaudiments, el sol i l’olor a traca és una sensació que no oblidaré mai. Una vegada presentada,ja en l’escenari, no podia deixar de somnriure. Portava molts anys esperant eixe moment.

En la falla ja plantada, què es el que més t´agrada?

La sàtira i identificar escenes de la falla amb situacions quotidianes. Enguany, la falla gran anava de les alèrgies: aquelles situacions que irriten a la societat (representada en un circ) i que són tan molestes coms els mosquits. Els mosquits junt amb els pallassos eren, d’alguna manera, els protagonistes del monument.

Preferixes pasar per la Mare de Déu, el dia 17 o 18 de Març?

Preferisc el 18, no només per vore la Verge plena de flors si no perquè és l’últim gran acte oficial de totes les falles abans de la cremà, acte més íntim de cada comissió.

Què aportarìes a la Festa com a contribució personal? Què canviaries?

M’agradaria fer-la més internacional a nivell de cada comissió. Les falles són Patrimoni Immaterial de la Humanitat i deuria vore’s també reflectit este fet en cada comissió. M’agradaria poder dur a terme un projecte d’aquest tipus. Tot açò es al mateix temps el que aportaria i el que canviaria.

Què condició indispensable consideres que deu de tindre la Fallera Major de València?

Crec que és molt important la humilitat i saber transmetre-ho. Simpatia, saber estar, interés i dedicació crec que són qualitats obvies que mai no s’han d’oblidar.

T´agradaria ser Fallera Major de València?

Sense dubte! Crec que es un somni que si no totes, la majoria de les que hem sigut Falleres Majors tenim en ment. Al mateix temps pense que no ha de ser l’únic motiu per ser Fallera Major de la teua comissió. Cal disfrutar pas a pas.

Creus que les Falles es tenen que donar a conèixer a través de les xarxes?

Sí. Hui en dia hem de saber aprofitar tots els avantatges que ens ofereixen les noves tecnologies, encara que com tot, te la seua part bona i no tan bona.

Les xarxes socials són un mitjà per aconseguir més assistència als actes per part dels propis fallers d’una comissió i d’altra banda, d’aconseguir noves inscripcions.

Com són les teues companyes del Sector?

Magnífiques. Estic molt contenta de la família que hem format i espere que l’amistat que ha sorgit dure per sempre. Ens hem completat molt be i hem aconseguit compartir passions i il·lusions, dins i fora del món de les Falles.

Conta’ns un poc més de tu:

Un llibre: Un mundo feliz, de Aldous Huxley

Una pel·lícula: Origen

Un Color: roig

El teu numero de la sort: 12

Un somni per complir: Dedicar-me a la traducció, per al que vaig estudiar.

Una afició: Porte molt de temps pensant en aprendre més d’indumentària valenciana i a confeccionar-la. M’encantaria començar a formar-me.

Quin es el teu menjar favorit?: Fideuà

El teu grup de música favorit: M’agraden molt Bruno Mars i Ed Sheeran

Quins són els teus projectes futurs?: Pel moment acabe d’iniciar-ne un: la convivència en parella. En un futur, voldria escriure un llibre.

Vols afegir alguna cosa més?

En primer lloc, voldira donar les gràcies per l’oportunitat de poder expressar-me i contar les meues vivències falleres. Personalment, animaria a totes les persones, xiquets i xiquetes i falleres i fallers que alguna vegada s’han plantejat estar al front d’una comissió que es llancen. És una vivència preciosa que fa que l’esgotament valga la pena i una manera diferent de viure les falles.

Des d’ací vull donar també l’enhorabona als representants 2019, Maria i Lourdes. Vos desitge el millor. Va a ser un gran any, ja voreu.

Gràcies Paula

Imàtges cedides per Paula.

75 visualizaciones0 comentarios
bottom of page