top of page
  • Foto del escritorDe festa en festa

Les falles d´Especial, cumplixen 75 anys de historia



Les primeres comissions varen ser. Mercat Central, Plaça de la Reina i Las Barcas.

Els primers projectes, varen costar, 30.000 pesetes.

Per esta secció, han passat mes de 50 comissions, i algunes sols han estat 1 any.

La Secció Especial, va començar a l´any 1942, en ixe moment sols plantaren 3 comissions, Mercat Central, Plaça de la Reina-Pau-Sant Vicent i Las Barcas. Els pressupostos en l´any 1942, varén ser de 25.000 ó de 30.000 pesetes, era un gran esforç plantar amb ixos pressupostos.

En aquell any, la comissió Las Barcas, va guanyar el primer premi, amb el monument de l´artista Regino Mas.

Anem a mirar cap al any 2009, aon la falla mes cara plantada a la ciutat, va ser la Falla Nou Campanar, i que el seu pressupost va ser de 900.000€. Esta comissió l´ any passat va plantar el seu ùltim monument en esta categoria. Enguany ja no plantarà (i no sabem a día de hui, si l´any que be, continuaràn).

A més a partir del 14 de gener fins el 14 de febrer, en El Corte Inglés del carrer Colón, exactament en la sexta planta, es podrà visitar una exposició conmemorativa dels 75 aniversari de les Falles en la Secció Reina.

Ara anem a recordar un poquet d´historia, d´estos 75 anys de falles de secció especial, que es podrà vore en l´exposició.

En la secció d´or, han passat mes de 56 comissions diferents, algunes d´elles ja han desaparegut.

Parlem de premis. L´any 1952, crearen un premi extraordinari d´Especial, per a la comissió de Mercat Central, obra de Regino Mas i l´any 1948 es va concedir un premi d´honor per a la comissió Bailén - Xàtiva, de l´artista Luis Dubón.

L´historia de la Secció Especial, també se han produit canvis, com per exemple en l´ any 1994, l´artista Miguel Santaeulalia, va emplear suro en el seu projecte de Na Jordana.

Anem a recordar alguns monuments plantats en la Secció Especial.

9 visualizaciones0 comentarios
bottom of page